Generația de azi, șomerii de mâine

În scurta mea carieră de până acum, am observat două chestii la generațiile mai tinere, cele care încă sunt prin școli încă sau care le-au absolvit recent:

  • nu mai au niciun interes și nicio înclinație către învățătură – și nu mă refer la luat note mari la școală la toate materiile, ci măcar la niște materii care să îi pasioneze; practic nu prea mai au pasiuni;
  • habar nu au către ce să se îndrepte după ce termină liceul.

O perioadă, nu prea lungă din fericire, a trebuit să predau la anul II și III la o facultate. La anul II țineam seminariile la o materie adiacentă fizicii, moment când am descoperit că niște oameni care voiau să ajungă ingineri, nu știau să transforme niște unități de măsură. Ce pretenții aș fi putut eu să am de la acei studenți că vor ajunge vreodată să înțeleagă ce și de ce trebuie să calculeze ce le cerea profesorul de la curs?

La anul III am avut de predat o materie atât de plictisitoare și nefolositoare, încât nu aveau nicio vină că nu erau atenți, iar eu deja nu mă mai străduiam prea tare. Predam strictul necesar, cât să îi pot întreba ceva la examen, pentru că și-așa nu exista dotarea materială să facem ceva practic.

Acolo unde am predat, am avut ocazia să particip și la organizarea admiterii. Astfel am văzut eu că mulți dintre tineri vin cu dosarul și completează opțiunile pentru facultăți la modul: unde sunt șanse mai mari sa intru? unde e mai ușor? vreau la calculatoare că așa a zis tata. Tot atunci am observat și cum au scăzut anual mediile de admitere la facultăți. Există câțiva pasionați și câțiva tocilari cu note mari și bombe.

La noi în țară, nimeni nu se ocupă să îndrume copiii într-o direcție în viață, să-i ajute să se orienteze către ceva, să descopere ce anume le place. La noi nu există consiliere în carieră, iar mulți dintre ei au părinți cu gândire de genul fă o facultate, important e să ai o diplomă, ca uite noi nu am avut ocazia asta sau du-te la calculatoare/medicină/drept că așa zicem noi.

Copiii pleacă în clasa a 9-a la filologie pentru că ei știu doar că e grea matematica și nu le place, iar în clasa a 12-a se apropie bacul și ei habar nu au la ce facultate să meargă.

Și nu vorbesc doar așa din ce văd din afară. Eu am fost unul dintre oamenii care și-au ales prost facultatea, pentru că nu au fost destul de bine informați și mi-a luat apoi câțiva ani să mă reorientez. Așa că dacă aveți copii, nu îi bateți la cap să vină cu 10 acasă. Aflați ce înclinații au și ajutați-i să se dezvolte în direcția aia.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
4 Răspunsuri la “Generația de azi, șomerii de mâine”
  1. gigi spune:
  2. mike spune:
  3. Cezar spune:
  4. Radu-Mihai spune: