Tu donezi sânge?

De când mă știu eu, nu am avut niciodată frică de ace sau de sânge. De când eram mică și mergeam să-mi fac analize de sânge mă uitam cu atenție cum îmi baga ușooor asistentele acul în venă. Nu știu sincer ce mă fascina acolo, dar cert e că acea ciudățenie a mea mi-a fost destul de folositoare atunci când m-am hotărât să donez sânge.

Nu mai țin minte exact când am făcut asta prima dată, dar cu siguranță am făcut-o mai mult ca să scap de cursurile de la facultate sau de vreo pregătire militară. Abia apoi am înțeles de fapt importanța donării de sânge și, deși nu am făcut asta foarte regulat, totuși mergeam din când în când, mai ales că am aflat că am o grupă de sânge destul de căutată, 0+. Mă duceam la Spitalul Militar și condițiile erau perfecte, iar personalul de acolo se purta mereu frumos.

Am renunțat să când am trecut printr-o perioadă în care aveam anemie și apoi am uitat pur și simplu, iar ultima dată am donat sânge acum mai bine de un an, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, pentru că am văzut un share pe facebook în care se anunța că un copil al unui coleg de breaslă este foarte bolnav și până ajunge să fie tratat/operat (nu mai țin minte prea bine) are nevoie de sânge 0+.

Mi-a atras atenția asupra acestui aspect un articol de pe adevărul.ro, în care este anunțată o criză de sânge în spitalele din București.

În același timp, Spitalul Militar desfășoară o campanie de promovare a donării de sânge – “Numai împreună putem salva!” – deci sunteți la un clic distanță de informațiile de care aveți nevoie pentru a deveni donatori.

În caz că vă este lene, acestea sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un donator:

– varsta cuprinsa in intervalul 18 – 60 ani;
– greutate 58 – 100 kg femeile si 60 – 110 kg barbatii;
– tensiune arteriala sistolica intre 11 si 18 mmH;
– sa nu fi suferit in ultimele luni interventii chirurgicale sau stomatologice;
– femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstrual;
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea donarii;
– sa nu ai/sa nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.

De asemenea, înainte de a dona vi se vor face analize pentru a vedea dacă aveți anemie și veți fi puși să completați un chestionar, în care, dacă țin minte bine, sunteți întrebați dacă v-ați făcut tatuaje în ultimele 6 luni. În urma completării chestionarului puteți fi respinși la donare.

În caz că vă amintiți și alte întrebări sau condiții care trebuie îndeplinite, ați putea să le scrieți pentru cei care intenționează să meargă, să nu piardă timpul aiurea pe acolo.

Hai, ieșiți din amorțeală și dați o venă de ajutor!

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
7 Răspunsuri la “Tu donezi sânge?”
  1. Radu-Mihai spune:
    • Luna spune:
    • Radu-Mihai spune:
  2. Ady spune:
  3. FlorinC spune:
  4. alina spune:
  5. Costin spune: