Femeie pe stradă, în România

Și nu, nu mă refer la prostituate, dacă la asta vi s-a dus gândul citind titlul.

Mă refer la femeile care trec zilnic pe stradă pe lângă noi sau mai ales pe lângă voi, bărbații.

Pe lângă faptul că oamenii nu prea se mai respectă pe stradă, în general, devin rari bărbații gentlemeni sau care mai știu să intre în vorbă cu o femeie.

Vorbind despre respect la modul general față de femei, dacă o tipă nu prezintă un interes sau vreo atracție, rar mai vezi pe cineva răbdător să urce/coboare vreo bătrână lentă din tramvai/autobuz sau să traverseze strada, apoi rar mai vezi pe cineva în metrou că se ridică ca să-i facă loc unei tipe însărcinate sau cu vreun bebeluș în brațe. Dacă nu are bebelușul în brațe, pentru că are vreun cărucior cu ea, cel mai probabil nimeni sau tot vreo altă femeie o va ajuta să-l urce/coboare din vreun mijloc de transport în comun.

Exemplele ar putea continua, dar nu voiam să țin o predică despre cavalerism sau despre cum femeile sunt niște mimoze și trebuie protejate și ajutate mereu.

De fapt, am citit un articol despre faptul că în Nottinghamshire, Marea Britanie, anumite comportamente față de femei vor fi considerate infracțiuni.

Exemplele includ avansuri sexuale nedorite, atacuri fizice, abuzuri verbale, contactul fizic nedorit, utilizarea dispozitivelor mobile pentru a trimite mesaje inoportune sau fotografii făcute fără consimţământul sau permisiunea persoanei în cauză.

Citind acele rânduri, mi-am amintit de câte ori în această viață mi s-a întâmplat să treacă cineva pe lângă mine și să aud replici de la cele mai inofensive, precum “ce frumoasă ești azi, ce păr frumos ai”, la cele mai vulgare – “ce-aș f*** o creață, ce-aș da la tine”. Indiferent de replică, dacă femeia nu e ieșită la agățat, nu știu dacă se va simți apreciată auzind vreun compliment nedorit și necerut, dar cu siguranță se va simți agresată.

Apoi mai sunt claxoanele, împiedicări accidentale, atingeri accidentale, fluierături și alte încercări de băgare în seamă agresive. Mă întreb eu așa, ce se obține prin afișarea acestui comportament? Că eu nu mi-o pot imagina pe aia după care unu’ strigă “pisi, ce bună ești, hai la o cafea”, iar ea chiar să accepte. Tipii ăștia se simt mai masculi? Mai feroce?

Apoi mai sunt tipele care poate nu sunt niște bunăciuni, poate nu sunt niște frumuseți și aud în jurul lor pe stradă tot felul de jigniri, fără să facă altceva decât să-și vadă de drumul și de treaba lor.

Știu că poate mulți bărbați și-ar dori să fie strigați și fluierați pe stradă, dar ne cerem scuze, nu prea ne stă în caracter.

Mă întreb cam când se va mai civiliza și lumea de la noi de pe stradă.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
18 Răspunsuri la “Femeie pe stradă, în România”
 1. Laura spune:
  • alex spune:
 2. super_fotbal spune:
  • handocad spune:
  • Romeo spune:
  • Ady spune:
  • super_fotbal spune:
 3. liviu spune:
  • Jo spune:
  • Vlad spune:
  • liviu spune:
  • Jo spune:
  • canadianu' spune:
  • Iulia spune:
 4. Psionics spune:
 5. Jordan spune:
  • Arhi spune:
 6. vega spune: