Realitatea despre salariile cadrelor militare

Știți că e o vorbă care spune că unde se termină logica începe armata? E inspirată din realitate, există o grămadă de glume pe tema asta.

E cunoscut faptul că armata are nevoie de oameni pe care să îi poată modela ușor, dacă se poate, să nu fie foarte inteligenți, iar dacă sunt, să fie cât mai ascultători. Nu, nu îi fac proști pe cei din armată. Cei care sunt foarte inteligenți au, în general, probleme de adaptare sau au un țel atât de bine fixat, încât rezistă în acel mediu și până la urmă ajung departe.

Cunosc o grămadă de oameni din ambele categorii, dar când am mai participat la… un fel de team-building-uri să le spun, am observat că acolo majoritatea erau din prima categorie. La aceste adunări, întotdeauna venea vorba la un moment dat despre salarii, iar eu stăteam și ascultam.

Erau acolo oameni de la subofițeri până la ofițeri superiori. Toți se plângeau că salariile sunt mici, lucru care este adevărat. Un ofițer proaspăt ieșit din academie are salariul de bază aproximativ 1400 de lei, adică mai puțin decât femeia de serviciu de la rezidențialul în care locuiesc. La salariul acela de bază se adaugă diverse sporuri și ajunge cam pe la 2500 de lei. Salariul poate ajunge și la mai mult, depinde de condițiile de lucru, de funcție, etc. Desigur, cei cu grade mai mari și funcții înalte, ajung la salarii decente, dar oamenii au nevoie de bani la începutul vieții, nu de averi la bătrânețe.

Și totuși, ar merita mai mult. Știu că toată lumea are impresia că armata nu face nimic, că nu e destul de dotată, că cheltuie banii statului degeaba, că nu e nevoie de ea pentru că nu a mai fost de mult un război și că oricum în caz de război nu vor mai fi lupte corp la corp și multe alte chestii de acest gen.

Știu că ei au ales să meargă în armată, nu i-a obligat nimeni, dar ca și în cazul medicilor, ca și al profesorilor, poate cetățenii acestei țări ar fi cazul să înțeleagă că acei oameni sunt necesari acolo și au nevoie de salarii mai mari. E adevărat că mulți plimbă acte dintr-un loc în altul, dar este adevărat și că mulți dintre ei lucrează în condiții speciale și își riscă viața zilnic. Oamenii ăia sunt acolo ca, în cazul vreunui conflict, ei să fie primii care răspund și apără și nu cei care își văd de viețile lor civile.

În afară de a pleda pentru utilitatea armatei și necesitatea unor salarii mai mari, vreau să mai spun și faptul că militarii își înțeleg prost munca și salariul pe care îl primesc.

Spuneam că toți se plâng de salarii, dar știți ce au răspuns când au fost întrebați de ce cred ei că ar merita salarii mai mari?

Toți au susținut că ei merită salarii mari pentru că viața de militar are foarte multe restricții – nu le voi enumera, pentru că nu sunt convinsă că aș avea voie. Niciunul nu a adus ca argument faptul că muncește mult, că face instrucție, că lucrează cu armament, cu muniții, cu substanțe toxice, cu explozivi, că lucrează în subteran, că zboară cu elicoptere/avioane, că… mă rog, ce or mai face ei în unitățile lor acolo. NICIUNUL.

Practic ei se vedeau ca niște păsărele puse într-o colivie, care trebuie hrănite bine pentru simplul fapt că există în colivie.

Foștii mei colegi, voi nu vă dați seama că sunteți penibili cu argumentele voastre? Cine să vă ia în serios vreodată, dacă nici voi nu vă știți valoarea?

Îmi venea să îmi dau cu agenda în cap când i-am auzit.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
19 Răspunsuri la “Realitatea despre salariile cadrelor militare”
 1. super_fotbal spune:
 2. andrei spune:
  • Luna spune:
  • anatati spune:
  • Arhi spune:
  • animaloo spune:
  • Arhi spune:
 3. oana spune:
  • Luna spune:
 4. oana spune:
 5. oana spune:
  • Luna spune:
  • Arhi spune:
 6. oana spune:
 7. oana spune:
  • Luna spune:
  • Arhi spune:
 8. oana spune:
  • Arhi spune: