Suntem înconjurați de agresivitatea politicoasă

Aș vrea să fac o completare la articolul de ieri.

Ies destul de rar din satul în care locuiesc, dar ieri am avut o întâlnire undeva în centrul vechi al capitalei și mi-am amintit foarte repede de ce nu merg mai des acolo și nici la cumpărături de haine și nici în magazinele de electronice și electrocasnice și… de fapt, de ce prefer cumpărăturile online.

Nu mai poți să mergi prin centrul vechi liniștit, pentru că până ajungi unde vrei, porți o conversație continuă cu fiecare angajat care e pus să stea în fața teraselor și care te invită politicos, dar în același timp foarte insistent, să intri la ei. Mai are puțin și ți se agață de piciorul numai să vii. Acum depinde cât de politicos ești, dar în general le spun măcar un “nu, mulțumesc” și plec mai departe, doar că în urma mea se aude cum omul continuă încercarea de a mă convinge.

Cam ca atunci când ești sunat de la Vodafone sau bănci să ți se facă o ofertă și deși spui că nu esti interesat, ei încep cu “dar de ce? ce motive aveți? ne puteți spune? poate găsim o soluție? poate vă mai gândiți? vreți să revin?”

Dacă reușești să treci de angajații agasanți care vor să te tragă în barurile lor, ajungi acolo unde ai întâlnirea și dai peste domnișoarele de la intrare, care dintr-o politețe exagerată, mai au puțin și te scarpină și în fund până să-ți ofere o masă și să te lase naibii în pace. Apoi te freacă la cap din minut în minut un chelner “e ok băutura? vă mai aduc ceva? mâncare sau un desert?”. Nu poți avea o conversație fără întrerupere, pentru că trebuie să vorbești și cu chelnerul în paralel. Desigur, după ce comanzi ceva, altceva decât băutură, mai vine o dată să întrebe dacă e ok mâncarea și apoi dispare. Pur și simplu nu ai de unde să îl iei dacă mai ai nevoie de ceva.

Iar la plecare, domnișoarele care stau la intrare, mai că aleargă după tine să te întrebe dacă a fost totul în regulă (cam cum era la Kaufland la casă) și să îți bage în buzunar și o carte de vizită.

Apoi mai sunt magazinele cu haine, în care intri și tu cauți ceva, dar poate nu ceva anume, vrei să te uiți întâi, să îți faci o părere. Nu poți, pentru că repede apare în cârca ta cineva și deși îi spui că apelezi la ea/el dacă vei avea nevoie, nu mai pleacă din spatele tău. Te urmărește ca un vultur și se duce naibii toată plăcerea, nu mai poți avea o conversație, pentru că ești ascultat de vultur.

Prin magazinele de electrocasnice e mai soft așa, te întreabă unu-doi, dar pleacă de lângă tine.

Prin supermarketuri sau mall-uri, faci slalom printre tarabe cu salamuri, iaurturi, biscuiți, cidru, nu-știu-ce cu sare de mare, tanti care vor să te coafeze și multe altele. Noi pur și simplu nu mai intrăm pe raion dacă sunt prea multe promoterițe acolo.

A, da, mai sunt și cei care împart pliante.

Practic din momentul în care ai coborât undeva în oraș ori spui continuu “nu, mulțumesc”, ori aduni un kilogram de maculatură.

Personal aș vrea doar să fiu lăsată în pace. Să am pe cine să întreb dacă am nevoie, dar să caut eu, nu să îmi sară în brațe de la intrare.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
10 Răspunsuri la “Suntem înconjurați de agresivitatea politicoasă”
 1. ViBrittania spune:
 2. Victor Bădoiu spune:
  • Modigliani spune:
 3. Marius spune:
  • Luna spune:
 4. liviu spune:
  • Antimăciucă. spune:
 5. Jo spune:
 6. Corcoran spune:
 7. casnica spune: