Lecția de dirigenție (II): adresarea cu formule de politețe

Am scris eu cândva că oamenii nu prea știu cum să se comporte la casele de marcat, dar se pare că nu am acoperit tot subiectul în prima parte și este necesar să trec și de partea cealaltă a tejghelei.

M-am lovit zilele acestea de un anumit comportament al casierițelor trecute de o anumită vârstă. Vârsta aia la care oamenii, dar mai mult am văzut la femei acest comportament, au impresia că lor li se cuvine respectul, că prin faptul că au trăit un anumit număr de ani pe planetă, sunt cumva superiori celorlalți și își pot permite să se adreseze cum vor, cui vor.

Prin urmare, dacă pari mai tinerică/tinerel și te pune dracu’ să te așezi la casa de marcat unde casierița are peste 45-50 de ani, riști să te trezești cu adresări de genul “îți dau și sacoșă?”, “mai vrei ceva în afară de astea?”, “ridică baxul să îl scanez”, “și mai îmi dai tu 5 lei 83”.

Mie îmi pică fața când aud formulările politicoase de mai sus. Nu prea înțeleg, ești mama cumva? Am crescut împreună? Ne cunoaștem de mai demult?

Nu știu câtă lume observă sau pe câtă lume deranjează această adresare, dar eu am fost educată să mă adresez cu dumneavoastră celor din jur, până când mi se dă permisiunea să le vorbesc altfel. Chiar și la tarabă dacă mă duc și vinde vreo puștoaică de 14-15 ani, tot cu dumneavoastră vorbesc, pentru că indiferent că suntem în piață sau negociem un contract pentru vreo mare companie, tot o relație oficială între un om care oferă servicii și un client este.

Nu zic acum că am pretenții de la vânzătoarele din piață, deși le-am văzut destul de politicoase, dar măcar la o Cora sau un Carrefour, acolo unde se dă un interviu pentru angajare, se presupune că, indiferent dacă clientul vorbește primul la pertu, angajatul i se adresează cu dumneavoastră, pentru că reprezintă magazinul.

Mă întreb oare, casierițele nu trec printr-o perioadă de training înainte de a lucra?

casierita

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
15 Răspunsuri la “Lecția de dirigenție (II): adresarea cu formule de politețe”
 1. Mokele spune:
 2. tigeraxe spune:
 3. marcian spune:
  • Ady spune:
  • Pigus Regenesis spune:
 4. m spune:
 5. anatati spune:
 6. andrei spune:
 7. Jo spune:
 8. dufix spune:
 9. Pigus Regenesis spune:
 10. mike spune:
 11. eu din ro spune:
  • Ben spune:
  • Luna spune: