Copiii ar trebui să facă religie la școală doar după o anumită vârstă

Se spune că maturitatea și înțelepciunea vin o dată cu înaintarea în vârstă. Cumva e greșit. Acestea vin o dată cu experiențele prin care trece un om, dar acolo contează și cât de inteligent este omul – unii fac aceleași greșeli fără să învețe ceva din ele – și chiar dacă alții sunt inteligenți, se poate ca pur și simplu să nu fie puși în fața anumitor fapte, deci nu au de unde să capete experiență, pot cel mult să-și folosească intuiția.

Totuși, atunci când este vorba despre copii, cred că nu e greșit să spunem că ei sunt cu atât mai influențabili, cu cât sunt mai mici și că, în cazul lor, maturizarea vine odată cu înaintarea în vârstă și cu câștigarea independenței față de părinți.

Fiind un om care consideră că oamenii ar trebui să își aleagă singuri religia, nu cred că niște copii aflați încă în școala primară, de exemplu, ar trebui să facă ore de religie. Acest lucru nu ar trebui să fie deranjant pentru niște ortodocși practicanți (vorbesc despre ortodoxie pentru că asta e religia majoritarăîn România), pentru că dacă țin neapărat să-și îndrume copilul către ortodoxie, o pot face foarte bine acasă, nu e nevoie de un profesor specializat.

Cât despre familiile care își lasă copiii să aleagă în ce vor ei să creadă, cu atât mai puțin ar fi deranjate dacă nu le-ar fi băgată pe gât religia la școală.

Da, știu că părinții nu mai sunt obligați să-și trimită copiii la orele de religie, însă mulți sunt constrânși de împrejurări să facă asta, prin urmare ar fi mai simplu ca materia să nu existe la clasele foarte mici.

Copiii aflați la vârsta claselor primare nu înțeleg abstractități precum religia, iar profesorii din România nu știu să prezinte religia ca pe o materie de studiu, ci doar să îi facă să trăiască cu un profund sentiment de vinovăție – “te pedepsește Dumnezeu dacă nu te duci la biserică”. Acei profesori nu sunt corecți, pentru că sunt subiectivi, ei sunt deja îndoctrinați cu ideea că religia lor e cea bună, deci trebuie să atragă cât mai mulți enoriași și să contribuie la propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu. Și cum poți face asta cel mai simplu dacă nu cu niște copii?

Vrei ca copilul tău să creadă în Dumnezeu de frică sau vrei să creadă pentru că așa simte? Învață-l tu, acasă, de ce să facă parte din religia în care a fost botezat, dacă ai niște argumente solide și consideri că așa este bine pentru el, dar nu îl trimite la școală să învețe ce să simtă când aude de Dumnezeu, că nu la școală se învață asemenea chestii intime și care țin de suflet.

Vrei să crești un om care va avea un handicap emoțional când va crește, pentru că îi va fi frică tot timpul să nu păcătuiască și că în loc să își ia niște responsabilități, să își asume niște fapte și să ia atitudine într-o direcție sau alta va gândi că “e voia Domnului”? Sau vrei un om sănătos din punct de vedere emoțional?

Cât am fost eu în generală, am avut o profesoară foarte drăguță de religie, dar cu toată bunăvoința și drăgălășenia ei, tot ne chema la spovedit și la slujbă cu clasa. Nu ne-a amenințat niciodată că ne pedepsește Dumnezeu pentru faptele noastre și ne-a învățat despre iertare, dar degeaba, pentru că noi eram mici și eram mai influențați de aspectele negative ale religiei, decât de ideea de iertare. Mai ales că oricine a fost măcar o dată în viață să se spovedească, știe ce sentiment de rahat ai când trebuie să îi spui unui om ce ai făcut greșit.

Ați citit vreodată vreun îndrumar de spovedanie? Practic aproape totul este păcat, iar un copil nu trebuie să treacă prin procese de conștiință atât de profunde referitoare la faptele lor. Ei trebuie să știe să distingă binele de rău.

O idee mai bună poate ar fi ca religia să se facă la școală la o vârstă mai înaintată, iar o idee și mai bună ar fi să nu se facă la școală.

r

Sursă foto

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
12 Răspunsuri la “Copiii ar trebui să facă religie la școală doar după o anumită vârstă”
 1. Ramona spune:
 2. florin spune:
 3. mike spune:
 4. Jo spune:
 5. gigi spune:
 6. o. spune:
 7. m spune:
 8. Zina spune:
 9. mircea 2 spune:
  • Arhi spune:
  • mircea 2 spune:
  • Arhi spune: