Proiect de lege pentru interzicerea vânzării de tutun persoanelor născute după 2017

Un domn deputat, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, Horia Cristian, dorește să facă ceva pentru sănătatea populației, de aceea a propus un proiect pentru modificarea legii nr. 349/2002 (legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun). Mai exact vrea să fie interzisă vânzarea de tutun celor născuți după 01.01.2017.  Deocamdată legea interzice vânzarea de tutun celor sub 18 ani, interzice fumatul în spații publice (încă) și deja țigările se tot scumpesc de câțiva ani încoace.

Acum ridicați mâna cei care nu știți niciun minor care fumează.

Mă gândeam eu că nu vor fi prea multe mâini pe sus.

Părerea mea e că o lege care interzice ceva invită la încălcarea ei, mai ales atunci când este vorba despre ceva ce nu pune viața în pericol imediat și mai ales că nu este vorba despre ceva ce are efecte precum drogurile. Dar omul care vrea ca România să fie o țară liberă de tutun până în 2035 spune că:

„Aceasta nu se poate realiza prin interzicerea fumatului ci prin determinarea tinerilor să nu înceapă să fumeze”

Știți că dacă interziceți ceva unui copil, el e ascultător și face exact cum este sfătuit.

Pe de o parte intenția omului este bună, dar cine este el să încurce industria tutunului? Pe de altă parte cine este el să hotărască pentru atâtea milioane de oameni că fumatul nu e bun? Oamenii pot hotărî singuri pentru ei și să își asume consecințele. Nu trebuie să trăiască toată lumea mult și bine. Se aglomerează planeta. De ce nu se face un proiect de lege și pentru interzicerea alcoolului? Sau asta ar urma?

Să zicem că înțeleg acțiunile făcute de stat pentru descurajarea fumatului, deși cine vrea să o facă, o face oricum, dar nu determini oamenii să nu își creeze un viciu sau să renunțe la el prin interzicerea vânzării de tutun. Ce-ar fi să nu se mai vândă zahăr de mâine, pentru că îngrașă și pentru că obezitatea duce la o grămadă de boli a căror finalitate este moartea?

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
6 Răspunsuri la “Proiect de lege pentru interzicerea vânzării de tutun persoanelor născute după 2017”
  1. der spune:
  2. m spune:
  3. sentienceoverfire spune:
    • Alf spune: