Avem vot prin corespondență pentru diaspora, nu și vot electronic

După alegerile prezidențiale din 2014, alegeri la care românii din diaspora au stat la cozi la secțiile de votare, cam cum stăteau la cozi la carne înainte de ’89, Parlamentul a votat o lege a votului prin corespondență.

Mai exact, legea 288/2015, care reglementează exercitarea dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

Pentru a vota prin corespondență, trebuie întâi să te înregistrezi în Registrul Electoral.

Pași pentru a te înregistra în Registrul Electoral

 1. Completezi cererea de înscriere

 2. Anexezi copii după documentele care atestă domiciliul sau reședința . Dacă ai domiciul în țara în care locuiești – copie a paşaportului românesc valabil cu menţionarea statului de domiciliu, iar dacă ai reședința acolo – copie după actul de identitate și copie după documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine – lista documentelor necesare, în funcție de țara în care locuiești.

 3. Trimite sau depune personal documentele la cea mai apropiată ambasadă sau consulat – dacă dorești să trimiți documentele prin poștă, găsești adresele ambasadelor și consulatelor aici.
Atenție! Nu e acceptată semnătura electronică, doar olografă.

 

După înregistrarea în Registrul Electoral

Vei primi prin poștă, cu confirmare de primire, cel târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, documentele necesare pentru a vota:

 1. Plic exterior autoadresat
 2. Plic interior
 3. Autocolant pe care scrie “votat”
 4. Certificat de alegător
 5. Buletin de vot prin corespondență
 6. Instrucţiuni de vot și termenul în care trebuie să depui la poștă votul
Bine de știut! Dacă optezi pentru votul prin corespondeță, nu mai poți vota la secții fizice de votare. Cel târziu cu 20 de zile înaintea datei votării, poţi comunica Autorităţii Electorale Permanente dacă nu ai primit documentele necesare votării, doar astfel mai poți vota într-o secție de votare.

Având în vedere procedura, este foarte probabil ca oamenii, din lene și comoditate, să renunțe la dreptul de vot, chestie pe care probabil s-au și bazat cei care au scris-o. Dar hei, măcar există această posibilitate pentru cei ce chiar doresc să voteze.

Hai la vot!

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
4 Răspunsuri la “Avem vot prin corespondență pentru diaspora, nu și vot electronic”
 1. Psionics spune:
  • Luna spune:
 2. A. Freigedank spune:
 3. vega spune: