Ce se întâmplă în România dacă faci o plângere pentru hărțuire sexuală?

Am citit un articol cu statistici despre hărțuirea sexuală la locul de muncă.

Nivelul hărţuirilor sexuale la locul de muncă atinge cote îngrijorătoare, un procent uriaş de femei fiind supuse la diferite glume, avansuri verbale, remarci sugestive şi chiar cereri pentru favoruri sexuale, arată o cercetare recentă.

Cele mai multe cazuri se înregistrează în cazul femeilor mai tinere, între 18 şi 24 de ani. Una din patru femei au primit comentarii legate de sex, despre hainele sau corpul lor. Un sfert dintre acestea au fost atinse şi una din opt a spus că cineva a încercat să le sărute.

Când eram în anul I de facultate, căminul în care stăteam era în renovare și se perindau pe acolo niște muncitori. Era unul care de fiecare dată când treceam pe lângă el se uita ca un obsedat la mine, râdea ca un libidinos și îmi făcea poze. Pentru că nu a încetat, deși i-am spus, m-am dus și am anunțat ofițerul de serviciu. Ofițer care a început să râdă și să spună că n-are el ce să facă, că nu sunt muncitorii lui, mai bine să mă bucur că mă pozează, că înseamnă că arăt bine. Ofițer care acum e mare comandant prin armată. Am plecat de acolo plină de nervi, pentru că știam că are ce să facă, dar îi era lui lene și, din fericire, nu știu ce s-a întâmplat, dar nu m-am mai intersectat cu muncitorul până la terminarea lucrărilor.

Personal, în afară de acel incident, nu mi s-a întâmplat așa ceva la muncă. Nu pentru că armata ar fi fost vreun mediu lipsit de bărbați cu o calitate morală îndoielnică, ci probabil pentru că atitudinea mea nu a permis avansuri de genul acesta.

Nu spun că altele permit sau cer un comportament inadecvat, dar unele femei par mai lipsite de apărare, sunt mai cu bun simț, se jenează și uite-așa le miroase masculul slăbiciunea și începe să sară calul.

Dacă mi s-ar fi întâmplat ceva de acest gen și omul nu s-ar fi oprit după ce îi spun eu că e cazul să-și vadă de treaba lui, n-aș fi stat pe gânduri și aș fi mers cel puțin la șeful meu să îi spun ce se întâmplă, deși în trecut am avut experiență cu unul care nu a făcut nimic după ce a fost informat – bine, eram și eu puștoaică și nu știam exact ce să fac mai mult de atât. Nu mai spun că probabil l-ar fi călcat în picioare soțul cu prima ocazie.

Dar dacă pe femeia în cauză nu are cine să o apere, nu a fost crezută de cei din jur, nu poate demonstra ce i se întâmplă – deși are mesaje, emailuri, dar evident, nesemnate, că doar nu e prost omul – ce poate să facă? Rămâne doar cu frica și umilința suportată?

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
11 Răspunsuri la “Ce se întâmplă în România dacă faci o plângere pentru hărțuire sexuală?”
 1. Joint spune:
  • Luna spune:
 2. Ady spune:
  • Luna spune:
  • Ady spune:
 3. Dora spune:
  • Luna spune:
  • mihai007 spune:
 4. andrei spune:
 5. super_fotbal spune:
 6. Pigus Regenesis spune: