Dacă ai bani, te fălești, nu îi folosești cu cap

Românul este învățat că dacă are bani trebuie să și-i afișeze prin tot ce are și tot ce face. Nu chiar orice român, ci ăla fără educație (financiară sau de alte feluri), ăla care cum dă de bani, spune tuturor că a ieșit din câcat.

Și chiar dacă încă mai stă cu un picior în câcatul de la WC-ul din curte, se șterge puțin de asfalt, urcă în BMW și pleacă să se fălească. Prin asta am vrut să spun că mai avem de stat în umbra altor țări mult timp, pentru că în țara noastră încă e la modă să muncești/furi pe unde poți, iar atunci când strângi câteva mii de euro, în loc să te gândești la viitor, te întrebi ce mașină să îți iei, ca să se vadă prosperitatea cu ochiul liber.

Cumva cred că țiganii sunt destul de integrați în societatea noastră, pentru că mai mult nu prea au de unde învăța de la oamenii din comunitățile în care trăiesc și s-au adaptat și ei cum au putut. Sau poate noi ne-am integrat foarte bine în comunitățile lor și le-am luat din obiceiuri, pentru că e mai simplu să fii țigan, decât să fii om.

Următoarea chestie pe care o fac oamenii după ce își iau un BMW cum trebuie, este să-și construiască o vilă supradimensionată, din nou, pentru a se vedea de afară și de departe că există bani și se investește. Chiar dacă nu au bani de vilă, există cazuri de oameni care și-au făcut niște credite foarte mari pentru case imense de care nu aveau nevoie, dar știi cum e, când ai de impresionat lume, faci sacrificii.

Nu are rost să mai spun prea multe despre oamenii care nu au după ce bea apă, dar își îmbracă și își încalță copiii numai de la firme scumpe, de parcă mănâncă adidași Nike după ce cresc puradeii.

Toate astea mi-au trecut prin cap atunci când, pe drumul de la București la Cluj, am observat din nou, trecând din sat în sat, cum pe marginea șoselelor principale stau înșirate falnic numai vile imense și m-am întrebat: oare dacă tot ai bani de teren și vilă impunătoare, de ce naiba ți-o faci fix la strada care e circulată zi și noapte? Vrei să te simți ca la oraș, acolo unde e trafic intens și poluare, acolo unde nu poți lăsa copilul să iasă pe poartă, de frică să nu dispară sau să nu fie călcat de mașini?

Care e logica, în afară de scuza cu “mi-a rămas terenul moștenire”? Eu nu văd decât o dorință adâncă de afișare și e trist că se pune mai mult preț pe părerea celor din jur, decât pe confortul propriu.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
17 Răspunsuri la “Dacă ai bani, te fălești, nu îi folosești cu cap”
 1. 230v spune:
  • Gogu spune:
  • La tara spune:
  • adrian spune:
  • Emil spune:
  • Emil spune:
 2. Psionics spune:
  • Andrei spune:
 3. Emil spune:
 4. Gupi spune:
  • Luna spune:
  • Gupi spune:
  • Luna spune:
 5. Jo spune:
  • Arhi spune:
  • Jo spune:
 6. Dojo spune: