Drepturile și obligațiile elevilor sunt reglementate din această toamnă de Statutul Elevului: elevii nu pot fi obligați să poarte uniformă

Pe 10 august 2016 a fost aprobat Statutul Elevului. Ministrul Mircea Dumitru a declarat următoarele:

“Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea școlară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor și să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viața școlii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii și profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că școala este despre și pentru elevi”

Desigur, știm cu toții că nimeni nu prea e interesat ca vocea elevilor să fie auzită, pentru că sunt mulți și acolo e o masă de manipulat, nu o masă care să ceară schimbări, nu e nevoie de vreunul care să scoată capul din cutie, dar asta e. Ce era să declare omul?

Acum să vedem ce mi-a atras atenția citind acest statut, mai ales că fiica începe școala anul acesta.

Elevii au dreptul la:
 • educație de calitate – au dreptul, problema e că dacă ne uităm la rezultatele examenelor de titularizare, ne luam gândul și acceptăm ce avem;
 • a fi consultaţi şi a-şi exprima opţiunea pentru disciplinele din curriculumul la decizia şcolii, aflate în oferta educaţională a unităţii de învăţământ – au dreptul de a-și exprima opțiunea, dar probabil nu va fi luată în calcul, pentru că toți profesorii trebuie să aibă o pâine asigurată;
 • servicii gratuite de informare şi consiliere şcolară, profesională şi psihologică și le este asigurată cel puţin o oră de consiliere psihopedagogică pe an – poate ar trebui mărit puțin numărul de ore minim de consiliere; nu știu cum mai e acum prin școli, dar eu nu știu dacă aveam psiholog în școala generală;
 • maxim șapte ore de curs pe zi – vă imaginați să stați acum 7 ore într-o clasă și să fiți și atenți și activi și să rețineți ceva?  dacă acela e numărul maxim, probabil ar trebui să mai renunțe la câteva materii inutile din programă;
 • a oferi feedback semestrial cadrelor didactice, anonim – draguț, dar anonimitatea asta dispare o dată cu recunoașterea scrisului, așa că probabil elevilor le va fi frică în continuare să-și spună părerea;
Profesorilor le este interzis să pună absență ca pedeapsă.
Elevii nu pot fi supuși unor pedepse colective.
Elevilor nu li se pot confisca obiecte personale ce nu pun în pericol siguranța proprie sau a celor din jur, însă este interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor/examenelor.
Elevii nu pot fi obligați să poarte uniformă:
 • Elevii au obligația de a se prezenta la școală într-o ținută decentă şi să poarte elemente de identificare în conformitate cu legislaţia în vigoare si cu regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar. Ţinuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul şcolii.

E un lucru bun faptul că s-au reglementat niște chestiuni legate de drepturile și obligațiile elevilor, pentru că așa vor ști și ei (și părinții lor) exact ce au voie să facă la școală și ce nu, cum pot fi pedepsiți sau cum pot fi răsplătiți. Un lucru bun până la faptul că ținuta lor poate fi controlată doar prin cuvântul “decent”, care e interpretabil.

Deși poate părea o idee conservatoare, consider că elevii ar trebui să poarte uniformă. Uniforma îi face să conștientizeze că sunt parte a unei instituții și a unui grup, promovează seriozitatea în mediul de lucru, aduce mai puține diferențieri între elevii săraci și elevii bogați și promovează toleranța,  cheltuielile părinților sunt diminuate și sunt identificate mai ușor persoanele din afara școlii.

Desigur, există și dezavantaje și cel care este adus cel mai des ca argument este îngrădirea libertății de exprimare. Cred că elevii se pot exprima prin ținută în afara școlii, iar avantajele uniformei bat la fund dezavantajele.

Dacă nu se dorește o uniformă, poate ar trebui introdus un cod vestimentar, dar lăsarea la liber a deciziei asupra hainelor cu care vin copiii la școală, nu mi se pare o idee strălucită.

Dacă sunteți interesați de acest statut, îl găsiți aici.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
13 Răspunsuri la “Drepturile și obligațiile elevilor sunt reglementate din această toamnă de Statutul Elevului: elevii nu pot fi obligați să poarte uniformă”
 1. Maria spune:
 2. Balaurul spune:
 3. Ady spune:
  • Jordan spune:
  • Ady spune:
  • Arhi spune:
 4. Jo spune:
 5. Dojo spune:
 6. anatati spune:
  • Luna spune:
  • anatati spune:
 7. andrei spune:
 8. Serj K spune: