Gândire de român: “am plătit cursul, cum să pic examenul?”

În perioada mea în care nu știam exact ce aș vrea să fac în viață m-au apucat diverse pasiuni – photoshopatul, dezvoltarea de site-uri, webdesignul, chestii de genul ăsta.

Am început să le învăț singură, dar la un moment dat am simțit nevoia ca cineva să îmi predea într-un cadru organizat unele lucruri, pentru că mi se părea că singură parcă ratez ceva și nu știu exact ce. Din acest motiv am căutat o firmă care ține cursuri în domeniile care mă interesau și am găsit firma Avantaj Consulting.

Am fost foarte sceptică inițial, am crezut că sunt alți românași smecheri care și-au făcut afacere ca să ia banii oamenilor și să îi învețe cum se deschide Notepad++ și Photoshop, dar m-am dus oricum, pentru că măcar ofereau la sfârșit o diplomă, cursurile fiind acreditate.

Toate cursurile sunt acreditate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin ANC [Autoritatea Nationala pentru Calificari]. Diploma eliberata in urma absolvirii cursului este cu recunoastere profesionala, conform legislatiei in vigoare [OUG 129 / 2000 Republicata]. Acest tip de diploma este singurul document legal in baza caruia se poate incadra in cartea de munca ocupatia aferenta, conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania [COR].

Cursurile urmate s-au ținut la modul cel mai serios, într-o atmosferă plăcută. Cine era interesat să învețe, avea de la cine și i se răspundea la întrebări.

Eh, când a venit vremea primului examen, pentru care eu mă străduisem să îmi fac proiectul de final și așteptam pe hol să îmi vină rândul să intru în sala de examinare, aud în jurul meu niște doamne: “hai fată dă-o naibii de treabă, cum vine asta? cum să nu luăm examenul dacă am plătit? păi eu am dat degeaba 500 de lei?”

Am simțit cum îmi crește tensiunea brusc și cum îmi vine să le iau la palme. Mentalitatea multor români este că, dacă ai plătit un curs/facultate ți se cuvine și absolvirea cursului cu diplomă/licența. Exact așa cred și unii studenți care se duc la facultate la taxă. Cum adică să nu termin facultatea dacă eu am plătit-o?

Vreau să mai spun doar atât: băi proștilor, voi plătiți cursurile, plătiți niște oameni care vă învață ceva, o firmă/instituție care vă oferă un serviciu, nu plătiți o șpagă în urma căreia obțineți o calificare. Nu vi se cuvine de la naștere ca cineva să își facă o programă și să vă predea vouă, în timp ce voi stați plictisiți în bancă, așteptând să se termine și să plecați cu diploma.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
10 Răspunsuri la “Gândire de român: “am plătit cursul, cum să pic examenul?””
 1. andrei spune:
 2. Cronicarul spune:
 3. Bogdan spune:
  • Luna spune:
 4. CID spune:
  • Luna spune:
  • super_fotbal spune:
 5. CID spune:
  • Luna spune:
  • Arhi spune: