La mulți ani, România! – de la un ofițer în rezervă

Poate v-ați gândi că un ofițer așteaptă cu nerăbdare ziua de 1 decembrie sau zile precum Ziua Armatei. Ziua României este un prilej de a sărbători țara pentru care au depus un jurământ, țara căreia își pun viața la picioare atunci când se înrolează.

Dar nu, nu vă gândiți bine dacă asta vă trece prin cap. Militarii se împart în vreo trei categorii – cei care speră să nu fie implicați în organizarea sau participarea în vreun fel în sărbătorirea acestei zile și se bucură că vor avea o zi liberă în plus, cei care sunt triști că sunt puși să afișeze un fals patriotism la 0°C și sunt supuși unor antrenamente în frig timp de aproximativ 3-4 săptămâni și un foarte mic procent de oameni care chiar sunt mândri că sunt români și că fac parte din armată. Doar de ce credeți că lucrează oamenii în armată? Serviciu asigurat pe viață și salariu decent. Cât de cât. Depinde de nivelul la care se află în ierarhie.

Eu fac parte din cei care au fost scârbiți de sistem, dar care în clasa a 10-a și a 11-a au făcut parte din detașamentul de defilare al Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, așa cum se chema la vremea respectivă. Da, pentru noi ca elevi era mișto că lipseam vreo trei săptămâni de la școală, atât cât ținea antrenamentul oficial din București cu toate detașamentele ce luau parte la paradă, însă numai noi știm prin ce friguri am stat. În academie m-am ferit la selecții să observe cineva că sunt destul de înaltă cât să fac parte din detașament.

Da, e mișto să treci pe sub arcul de triumf în aplauzele celor care chiar se bucură la vederea paradei și e mișto să vezi copiii fericiți și fascinați de militari, uniforme și tehnică. E mișto în clasa a 10a, atunci când încă ești mândru că faci parte din armată. Mai târziu îți dai seama că totul e fals și îți trece.

Dar până la urmă – La mulți ani, români! – poate cândva va ajunge ceva și de capul acestei țări, dar nimeni de acum nu are speranța că va prinde acele vremuri.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
18 Răspunsuri la “La mulți ani, România! – de la un ofițer în rezervă”
 1. m spune:
 2. Bogdan spune:
 3. micu'TZU spune:
  • Luna spune:
 4. Col. Trutulescu spune:
  • Iulia spune:
  • m spune:
 5. Col. Trutulescu spune:
  • Luna spune:
  • micu'TZU spune:
  • hazbizarai spune:
  • gigi spune:
 6. super_fotbal spune:
 7. dmn spune:
 8. mac gregor spune:
 9. o. spune:
 10. alex spune:
  • Luna spune: