Nu am încredere în mașinile autonome

Mercedes a testat în Olanda un autobuz autonom. Autobuzul a mers 20 de kilometri pe un traseu foarte circulat, având o limitare de viteză de 70 km/h.

În tot acest timp, în spatele volanului a stat un șofer, în primul rând pentru că există restricții impuse de lege în acest sens, iar în al doilea rând, pentru a avea cine să acționeze în cazul în care ar fi apărut vreo urgență.

Ok, admir progresul tehnologiei, știu că nu e prima mașină care se conduce singură, DAR mie mi-ar fi foarte frică să merg cu o mașină care este condusă de un progrămel. Mi-ar fi mai frică decât dacă m-ar pune cineva să zbor cu un avion fără pilot.

Știu că procentul de eroare al unui program este mai mic decât procentul de eroare al unei ființe umane, dar am eu puțină paranoia când vine vorba despre acest subiect. Posibil să fi văzut prea multe filme SF în care roboții creați pentru a ajuta oamenii au început să evolueze singuri până la stadiul în care au devenit periculoși pentru omenire, posibil să fiu eu prea conservatoare în unele domenii, dar nu m-aș urca în acel autouz.

Știu că pilotul automat al unei mașini e departe de inteligența aia artificială din filme care învață și se adaptează la situații noi, dar tot nu m-aș simți în siguranță într-o astfel de mașină.

Aș fi curioasă să știu ce gândiți voi despre subiect. Poate aflu că nu sunt singura paranoică.

PS: Fără să aibă legătură cu mașinile autonome, faptul că am menționat filmele SF în care e abordat subiectul roboți/”inteligență artificială” mi-a amintit de primul film de genul acesta pe care l-am văzut – A.I. Artificial Intelligence (2001). Mi s-a părut genial la vremea respectivă.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
11 Răspunsuri la “Nu am încredere în mașinile autonome”
 1. Ethos spune:
 2. Iulia spune:
  • Traian spune:
  • Arhi spune:
  • andrei spune:
 3. Znuff spune:
  • Luna spune:
 4. andrei spune:
 5. mike spune:
 6. andreea spune:
 7. super_fotbal spune: