Acasă Economie Preturile au urcat in octombrie cu 2.6% in medie. Topus scumpirilor: citricele,...

Preturile au urcat in octombrie cu 2.6% in medie. Topus scumpirilor: citricele, ouale, untul, carnea de porc energia electrica si transportul aerian

416

In octombrie 2017 preturile au urcat (comparativ cu luna octombrie 2016) cu 2,6%, au transmis vineri reprezentantii INstitutului National de Statistica.  Preturile alimentelor au crescut in medie cu 3.5% , cel al produselor nealimentare, cu 3.26%, in vreme ce serviciile s-au ieftinit marginal, mai arata datele INS. Consumatorii de citrice, fructe, oua si unt au resimtit cel mai mut cresterea preturilor intrucat , alaturi de transportul aerian si energia eletrica s-au aflat in topul cresterilor de pret.

Conform scenariului de baza al BNR, publicat joi, rata anuala a inflatiei IPC va atinge 2,7% si 3,2% la finele anilor 2017 si, respectiv, 2018.
Presiunile inflationiste asociate mediului intern sunt generate in principal de amplificarea excedentului de cerere format in economie, atat pe fondul conduitei prociclice a politicii fiscale si al avansului venitului disponibil al gospodariilor populatiei.

citeste mai mult: hotnews.ro

(Visited 62 times, 1 visits today)