Să mergem toți la facultate, să avem o diplomă

Știu că probabil nu sunt eu vreo deschizătoare de drumuri atingând acest subiect, dar nu mă pot abține.

În țara asta lumea a luat-o razna după ieșirea din comunism și apariția facultăților private. Oamenii nu pot înțelege că nu toată lumea trebuie să aibă facultate și că nu toată lumea poate fi șef sau nu toată lumea poate munci stând într-un birou. Unii dintre noi trebuie să mai avem și niște meserii practice. Cineva trebuie să fie instalator, cineva trebuie să știe să folosească un strung, cineva trebuie să fie sudor. Nu, chiar nu putem fi toți șefi. Nu, eu nu sunt șefă, în caz că va apărea întrebarea aceasta în mintea cuiva.

Cred că părinții sunt de vină pentru numărul mare de studenți-fantomă sau studenți-degeaba. După 3-4 ani se înlocuiește cuvântul “studenți” cu “absolvenți”. Ei, după ani în care au trăit cu tot felul de restricții, hotărăsc brusc că moștenitorii lor trebuie să iasă din sat, să lase sapa la poartă și, având cel mai frumos și cel mai deștept copil din lume, consideră că este neapărat necesar ca acesta să meargă la liceu, apoi la facultate.

Practic copiii din ziua de astăzi știu de la grădiniță că vor merge la facultate și li se bagă în cap ideea că trebuie să meargă la un liceu bun. Să ia note mari.

Băi, dar nimeni, NIMENI, nu le spune că ei își pot alege drumul în viață, că nu sunt obligați să fie trași la indigo, că după clasa a 8-a există și școli profesionale și după liceu postliceale, că nu e nicio rușine să învețe o meserie dacă aia îi atrage, că pot avea un viitor mai bun practicând o meserie, decât pierzând ani prin licee, apoi facultăți, pentru ca la sfârșit să lucreze la call-center, McDonald’s, vânzători la mall, modele de videochat, etc și să intre în depresie că urăsc viața și ceea ce au ajuns (sau n-au ajuns).

Când am fost eu în practică la Uzina Mecanică București, am fost într-o secție unde niște oameni lucrau cu tot felul de mașini-unelte. Erau niște oameni simpli și modești, dar pentru care aveam un respect deosebit văzând cu ochii mei ce lucruri interesante fac ei, uitându-se la niște desene. În afară de asta, erau mai educați și cu mai mult bun simț decât unii șefi pe care i-am avut eu. Nu zic că ăsta este exemplul cel mai potrivit, adică să ajungi să lucrezi la UMB, dar vreau să scot în evidență faptul că nu prea înveți la facultate ce fac oamenii ăia și mai sunt o grămadă de meserii pe care nu le înveți la facultate.

Știu oameni care au ajuns bucătari, fotografi, cameramani, hair styliști sau tipe care au fost pasionate de machiaj sau cosmetică și câștigă mai bine decât mine sau decât șefii ăia în locul cărora tinerii visează să ajungă, dar le e rușine să nu facă o facultate.

Presiunea socială îi trimite pe toți să ia diplome de studii superioare, dar presiunea socială nu hrănește pe nimeni, nu aduce bani în casa nimănui.

Mai lăsați copiii în pace.

#numazic

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
11 Răspunsuri la “Să mergem toți la facultate, să avem o diplomă”
 1. gigi spune:
 2. Laura spune:
  • Luna spune:
  • Laura spune:
 3. Horia spune:
  • Luna spune:
 4. Emil spune:
  • Luna spune:
 5. Anonim spune:
  • Arhi spune:
  • Luna spune: